Mapa witryny
Zapraszamy do skorzystania z drzewa katalogów witryny .
Inspekcja Weterynaryjna
Organizacja Inspekcji Weterynaryjnej
Zasady przeprowadzania kontroli urzędowych
Główny Inspektorat Weterynarii
Jednostki terenowe
100-lecie administracji weterynaryjnej
Sto lat polskiej służby weterynaryjnej - rys historyczny
List Prezydenta RP Andrzeja Dudy do uczestników i organizatorów obchodów 100-lecia Polskiej Administracji Weterynaryjnej
List Marszałka Senatu Stanisława Karczewskiego z okazji obchodów 100-lecia Polskiej Administracji Weterynaryjnej
List Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawickiego z okazji 100-lecia Polskiej Administracji Weterynaryjnej
Listy gratulacyjne związane z obchodami 100-lecia Polskiej Administracji Weterynaryjnej
Gratulacje z okazji 100-lecia służby weterynaryjnej
Koronawirus
COVID-19 a postępowanie ze zwierzętami domowymi i gospodarskimi
Informacja dla rolników poddanych kwarantannie domowej w związku z pandemią koronawirusa
Zalecenia dla pracowników Inspekcji Weterynaryjnej w związku z zagrożeniem wirusem SARS-CoV-2
Zalecenia dla producentów żywności w związku z koronawirusem
Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) - Pytania i odpowiedzi odnośnie choroby wywołanej przez koronawirus 2019 (COVID-19)
Wytyczne dotyczące pracy ze gatunkami zwierząt hodowlanych, podatnymi na zakażenie SARS-CoV-2
HANDEL IMPORT EKSPORT
Handel wewnątrzunijny i produkcja na rynek krajowy
Żywność pochodzenia zwierzęcego
Listy zakładów uprawnionych do wprowadzania produktów pochodzenia zwierzęcego na rynek UE oraz rynek krajowy
Działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Informacja o łańcuchu żywnościowym
Przewodniki Komisji Europejskiej oraz laboratoriów referencyjnych UE do przepisów Unii Europejskiej dotyczących bezpieczeństwa żywności
Rolniczy handel detaliczny
Sprzedaż bezpośrednia
Wspólnotowe wytyczne dobrej praktyki higieny oraz stosowania zasad HACCP
Zwierzęta
Niejadalne produkty pochodzenia zwierzęcego
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne
Pasze
Farmacja weterynaryjna
Wywóz z Polski poza UE
Żywność
Deklaracja nadania uprawnień wywozowych
Wymagania i świadectwa poszczególnych państw trzecich oraz listy specyficzne
Albania
Algieria
Andora
Angola
Arabia Saudyjska
Argentyna
Armenia - Euroazjatycka Unia Gospodarcza
Aruba
Australia
Azerbejdżan
Bahrajn
Belize
Białoruś - Euroazjatycka Unia Gospodarcza
Bośnia i Hercegowina
Brazylia
Chile
Chiny
Curacao
Czarnogóra
Demokratyczna Republika Konga
Dominikana
Egipt
Etiopia
Filipiny
Ghana
Gruzja
Guam
Gujana Francuska
Hongkong
Indie
Indonezja
Irak
Iran
Islandia
Izrael
Jamajka
Japonia
Jemen
Jordania
Kanada
Katar
Kazachstan - Euroazjatycka Unia Gospodarcza
Kirgistan - Euroazjatycka Unia Gospodarcza
Kolumbia
Korea Południowa
Kosowo
Kostaryka
Kuba
Kuwejt
Laos
Liban
Libia
Liechtenstein
Macedonia Północna
Malezja
Mariany Północne
Maroko
Meksyk
Mjanmar
Mołdawia
Monako
Mongolia
Mozambik
Namibia
Nigeria
Nowa Kaledonia
Nowa Zelandia
Oman
Pakistan
Palestyna
Panama
Peru
Polinezja Francuska
Portoryko
Republika Południowej Afryki
Rosja - Euroazjatycka Unia Gospodarcza
Salwador
San Marino
Serbia
Singapur
Stany Zjednoczone
Syria
Szwajcaria
Tadżykistan
Tajlandia
Tajwan
Tanzania
Tunezja
Turcja
Ukraina
Uzbekistan
Wenezuela
Wietnam
Wyspy Świętego Tomasza i Książęca
Zanzibar
Zjednoczone Emiraty Arabskie
Wybrzeże Kości Słoniowej
Zwierzęta i materiał biologiczny
Pasze i uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego oraz produkty pochodne
Wykaz weterynaryjnych świadectw zdrowia w eksporcie do krajów trzecich
Wwóz do UE
Informacje dla przedsiębiorców
Zasady przeprowadzania weterynaryjnej kontroli granicznej zwierząt i produktów wprowadzanych z państw trzecich
WAŻNE AKTY PRAWNE DOTYCZĄCE KONTROLI URZĘDOWYCH W ZAKRESIE IMPORTU i TRANZYTU
ZMIANY DO ROZPORZĄDZENIA 2017/625
Przywóz żywności pochodzenia zwierzęcego
Jaja i produkty jajeczne
Kolagen i surowce do produkcji kolagenu
Mięso czerwone
Mięso drobiu, ptaków bezgrzebieniowych, ptaków łownych
Mięso królików, zajęcy i niektórych ssaków lądowych
Miód i inne produkty pszczele
Mleko, siara, produkty mleczne i produkty na bazie siary
Osłonki
Produkty mięsne
Produkty rybołówstwa oraz żywe małże, szkarłupnie, osłonice i ślimaki morskie
Produkty złożone
Próbki żywności pochodzenia zwierzęcego
Kapsułki żelatynowe pochodzenia zwierzęcego
Surowe wyroby mięsne
Żelatyna i surowce do produkcji żelatyny
Ślimaki lądowe i żabie udka
Wysoko przetworzone produkty: siarczan chondroityny, glukozamina, aminokwasy i inne
Przywóz produktów niespożywczych pochodzenia zwierzęcego
Przywóz zwierząt
Próbki badawcze i diagnostyczne
Próbki handlowe
Przedmioty wystawowe
Przywóz pasz niezawierających tkanek zwierzęcych
Ograniczenia w przywozie z państw trzecich zwierząt i produktów
Reimport
Tranzyt
Dane teleadresowe polskich punktów weterynaryjnej kontroli granicznej (BCP)
Wymogi dla słomy i siana wprowadzanych z krajów trzecich na terytorium UE
Informacje dla podróżnych
Ukraina - wjazd ze zwierzętami towarzyszącymi - dane kontaktowe krajów UE
Ukraina - przemieszczanie zwierząt - tymczasowa procedura
Przywóz żywności i karmy dla zwierząt domowych na własny użytek
Informacja dla osób przemieszczających się z terenu Izraela ze zwierzętami towarzyszącymi (psy, koty, fretki).
Informacje dla funkcjonariuszy Krajowej Administracji Skarbowej
Brexit - ważne informacje
NADZÓR WETERYNARYJNY
Żywność pochodzenia zwierzęcego
Niejadalne produkty pochodzenia zwierzęcego
Pasze
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne
Zwierzęta gospodarskie
Zwierzęta domowe
Szczepienie przeciwko wściekliźnie
Paszport
Podróże ze zwierzętami towarzyszącymi
Schroniska dla bezdomnych zwierząt
Akwakultura
Zdrowie zwierząt
Status Polski w odniesieniu do poszczególnych chorób zakaźnych zwierząt
Zasady zwalczania chorób zakaźnych zwierząt
Zwalczanie i monitoring wybranych chorób zakaźnych zwierząt
Afrykański pomór świń (ASF)
Informacje dla hodowców i przedsiębiorców
Informacje dla lekarzy weterynarii, myśliwych i leśników
Postępowanie w przypadku znalezienia padłego dzika
ASF - najczęściej zadawane pytania (FAQ)
ASF w Polsce - mapy, obszary objęte restrykcjami, ogniska u świń i dzików
Przepisy prawne dotyczące ASF
ASF-sytuacja epidemiologiczna w UE
Ponowne zasiedlenie gospodarstwa, w którym wystąpiło ognisko ASF
Chorba Aujeszky'ego
Choroba niebieskiego języka (Bluetongue)
Choroba pęcherzykowa świń (SVD)
Choroby ryb
Epizootyczna martwica układu krwiotwórczego (Epizootic haematopoietic necrosis - EHN)
Zakażenie herpeswirusem koi (Koi herpes virus - KHV)
Wirusowa posocznica krwotoczna (Viral haemorrhagic septicaemia - VHS)
Zakażenie wirusem zakaźnej anemii łososi z delecją w regionie polimorficznym (ISAV z delecją w regionie HPR)
Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych (Infectious haematopoietic necrosis - IHN)
Wiosenna wiremia karpi (Spring viremia of carp - SVC)
Zakażenie alfawirusem ryb łososiowatych (Infection with salmonid alphavirus - SAV)
Gorączka Q
Grypa ptaków (AI)
O grypie ptaków
Objawy grypy ptaków i zgłoszenie podejrzenia
Likwidacja ogniska grypy ptaków
Zasady ochrony drobiu przed grypą ptaków
Przepisy prawne dotyczące grypy ptaków
Krajowa Strategia Postępowania przy zwalczaniu wysoce zjadliwej grypy ptaków
HPAI w Polsce - mapa, obszary objęte ograniczeniami, ogniska
Krwotoczna choroba zwierzyny płowej (EHD)
Pryszczyca (FMD)
Salmonellozy u drobiu
SARS-CoV-2 u norek
Wścieklizna
Rzekomy pomór drobiu (ND)
Gąbczasta encefalopatia bydła (BSE)
Ochrona zwierząt
Farmacja weterynaryjna
Przeciwbakteryjne produkty lecznicze weterynaryjne
Wycofanie leków z obrotu lub wstrzymanie w obrocie - decyzje Głównego Lekarza Weterynarii
Stosowanie leków w ramach kaskady
Sfałszowany produkt leczniczy
Obrót detaliczny produktami OTC na odległość
Dzień Weterynarii w URPL - pytania i odpowiedzi dotyczące rozporządzenia (UE) 2019/6
Diagnostyka laboratoryjna
PRAWO PUBLIKACJE RAPORTY
Prawo krajowe
Wybrane wytyczne i instrukcje Głównego Lekarza Weterynarii
Identyfikacja i rejestracja zwierząt
Bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego - wytyczne i instrukcje GLW
Badania żywności, produktów pochodzenia zwierzęcego, pasz i wody przeznaczonej do pojenia zwierząt - instrukcje GLW
Ochrona zwierząt (dobrostan zwierząt), warunkowość
Pozostałe instrukcje GLW
Pozostałe wytyczne GLW
Handel i obrót zwierzętami
Listy zakładów, wykazy i rejestry Głównego Lekarza Weterynarii
Weterynaryjna sprawozdawczość statystyczna (RRW)
Stan chorób zakaźnych zwierząt - biuletyn
Zintegrowany Wieloletni Plan Kontroli (MANCP)
Listy kontrolne SPIWET
Roczny program audytów IW
Opłaty weterynaryjne