Próbki żywności pochodzenia zwierzęcego
Próbki produktów pochodzenia zwierzęcego z krajów trzecich przeznaczone do spożycia przez ludzi na terenie UE podlegają kontrolom urzędowym w punktach kontroli granicznej (BCP) zgodnie
z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/2007 oraz, w zakresie produktów złożonych, z decyzją Komisji 2007/275/WE.
Produkty pochodzenia zwierzęcego do spożycia przez ludzi, niezależnie czy są wprowadzane na teren UE jako przesyłki handlowe czy próbki, powinny:
- pochodzić z zatwierdzonych przez Komisję Europejską państw trzecich i zakładów w krajach trzecich do przywozu do Unii Europejskiej odpowiednich rodzajów produktów;
- każdej przesyłce powinno towarzyszyć urzędowe świadectwo zdrowia według unijnego wzoru, w którym upoważniony przedstawiciel właściwej władzy kraju trzeciego potwierdzi spełnienie odpowiednich wymagań weterynaryjnych;
- przywóz jest możliwy, o ile w danym czasie nie zostały nałożone na dany kraj dodatkowe ograniczenia w przywozie, np. na skutek wystąpienia w państwie trzecim chorób zakaźnych.
Produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do spożycia przez ludzi mogą być przywiezione na teren Unii Europejskiej po przejściu na zewnętrznej granicy UE weterynaryjnej kontroli granicznej w punkcie kontroli granicznej (BCP) z wynikiem pozytywnym.
Urzędowe kontrole produktów pochodzenia zwierzęcego przeprowadzane są na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 oraz wydanych do niego aktów prawnych delegowanych i wykonawczych.