Jaja i produkty jajeczne
Uwaga - zmiana przepisów od dnia 21 kwietnia 2021 r.
Unijne akty prawne należy czytać uwzględniając ich późniejsze zmiany, które są dostępne po wyszukaniu i otwarciu aktu prawnego w Dzienniku Urzędowym UE w zakładce „Informacje o dokumencie” (ewentualnie można skorzystać z wersji skonsolidowanej aktu prawnego, jeśli zawiera już ostatnią aktualizację)
Zgodnie z załącznikiem I pkt. 5.1. rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. „jaja” oznaczają jaja w skorupkach - inne niż jaja wylewki, jaja inkubowane lub gotowane - wyprodukowane przez ptaki utrzymywane w gospodarstwie i nadające się do bezpośredniego spożycia przez ludzi lub do przyrządzenia produktów jajecznych.
Zgodnie z załącznikiem I pkt. 7.3. rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. „produkty jajeczne” oznaczają przetworzone produkty uzyskane w wyniku przetwarzania jaj lub różnych składników czy mieszanek jajecznych, lub w wyniku dalszego przetworzenia takich przetworzonych produktów.
Jaja i produkty jajeczne powinny pochodzić z zatwierdzonych przez Komisję Europejską zakładów w państwach trzecich zgodnie z sekcją X załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 („Eggs and egg products”).
Listy krajów
- artykuł 4 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/626 stanowi, że przesyłki jaj i produktów jajecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do UE tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolony jest taki przywóz do UE zgodnie z art. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 798/2008. Ponadto, państwo trzecie musi być wymienione w załączniku do decyzji Komisji 2011/163/WE z dnia 16 marca 2011 r. w sprawie zatwierdzenia planów przedłożonych przez państwa trzecie zgodnie z art. 29 dyrektywy Rady 96/23/WE ("X" w odniesieniu do jaj w tabeli załącznika do tej decyzji oznacza akceptację przez Komisję Europejską odpowiedniego planu monitoringu przedłożonego przez kraje trzecie).
Od dnia 21 kwietnia 2021 r. będzie miało zastosowanie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/405, które uchyli rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/626. Przesyłki jaj i produktów jajecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest ich wprowadzanie do Unii zgodnie z załącznikiem XIX do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/404, i które są wymienione w decyzji 2011/163/UE w odniesieniu do „jaj”. Przesyłki jaj przeznaczonych do wprowadzenia do obrotu jako jaja klasy A zgodnie z art. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 589/2008 są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich wymienionych w załączniku IV do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/405 w celu spełnienia wymogów dotyczących zwalczania salmonelli zgodnie z art. 10 ust. 6 rozporządzenia (WE) nr 2160/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady.
Przepisy przejściowe
Zgodnie z art. 6 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/404 do dnia 20 października 2021 r. zezwala się na wprowadzanie do Unii przesyłek i produktów pochodzenia zwierzęcego z państw trzecich, terytoriów lub ich stref, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii na podstawie rozporządzenia Komisji (WE) nr 798/2008, którym to przesyłkom towarzyszy odpowiednie świadectwo wydane zgodnie z tym rozporządzeniem, pod warunkiem że świadectwo zostało podpisane przez osobę upoważnioną do podpisania świadectwa zgodnie z tym rozporządzeniem przed dniem 21 sierpnia 2021 r.:
Wzory świadectw
Zgodnie z art. 8 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/628 wzory urzędowych świadectwa zdrowia na potrzeby wprowadzania do UE w celu wprowadzenia do obrotu jaj i produktów jajecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi z państw trzecich zostały określone w części 2 załącznika I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 798/2008 (dla przywozu jaj wykorzystuje się wzór świadectwa „E”, natomiast dla przywozu produktów jajecznych wzór świadectwa „EP”):
Format | Nazwa pliku | Data publikacji | Rozmiar | Pobierz |
---|---|---|---|---|
Wzór świadectwa - jaja_EN
ilość pobrań: 453
|
2017-11-09 11:48 | 162.12KB | Wzór świadectwa - jaja_EN 162.12KB | |
Wzór świadectwa - jaja_PL
ilość pobrań: 719
|
2017-11-09 11:48 | 175.23KB | Wzór świadectwa - jaja_PL 175.23KB | |
Wzór świadectwa - produkty jajeczne_EN
ilość pobrań: 405
|
2017-11-09 11:48 | 179.59KB | Wzór świadectwa - produkty jajeczne_EN 179.59KB | |
Wzór świadectwa - produkty jajeczne_PL
ilość pobrań: 537
|
2017-11-09 11:48 | 198.09KB | Wzór świadectwa - produkty jajeczne_PL 198.09KB |
Z dniem 21 kwietnia 2021 r. rozporządzenie Komisji (WE) nr 798/2008 zostanie uchylone przez rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2020/692, natomiast rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/628 zostanie uchylone przez rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/2235.
Nowe wzory świadectw zdrowia zwierząt/świadectw urzędowych do celów wprowadzania na terytorium Unii jaj i produktów jajecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi określone w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2020/2235 będą miały zastosowanie od dnia 21 kwietnia 2021 r.:
- wzór „E” określony w załączniku III rozdział 19 w odniesieniu do jaj przeznaczonych do spożycia przez ludzi;
- wzór EP określony w załączniku III rozdział 20 w odniesieniu do produktów jajecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
Przepisy przejściowe
Zgodnie z art. 6 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/404 do dnia 20 października 2021 r. zezwala się na wprowadzanie do Unii przesyłek i produktów pochodzenia zwierzęcego z państw trzecich, terytoriów lub ich stref, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii na podstawie rozporządzenia Komisji (WE) nr 798/2008, którym to przesyłkom towarzyszy odpowiednie świadectwo wydane zgodnie z tym rozporządzeniem, pod warunkiem że świadectwo zostało podpisane przez osobę upoważnioną do podpisania świadectwa zgodnie z tym rozporządzeniem przed dniem 21 sierpnia 2021 r.:
Ogólne informacje o zasadach przywozu żywności pochodzenia zwierzęcego oraz dostęp do publikowanych przez Komisję Europejską list zakładów uprawnionych do wprowadzania produktów na terytorium Unii Europejskiej można uzyskać tutaj.