Przywóz żywności pochodzenia zwierzęcego
Zgodnie z art. 10 ustawy z dnia 27 sierpnia 2003 r. o weterynaryjnej kontroli granicznej przesyłka produktów może być przywożona, jeżeli:
- jest zaopatrzona w oryginał świadectwa weterynaryjnego:
- sporządzonego co najmniej w jednym z języków urzędowych państwa granicznego posterunku kontroli oraz państwa końcowego przeznaczenia,
- wydanego przez właściwą władzę państwa pochodzenia;
- jest oznakowana w sposób umożliwiający jej identyfikację;
- spełnia wymagania określone w przepisach Unii Europejskiej i pochodzi ze znajdujących się na listach ogłaszanych przez Komisję Europejską:
- państw trzecich lub ich części oraz
- zakładów uprawnionych do wprowadzania produktów na terytorium Unii Europejskiej, przy czym miód i produkty pszczelarskie powinny pochodzić z zakładów zarejestrowanych zgodnie z rozporządzeniem (WE) Komisji nr 852/2004;
- spełnia określone wymagania państwa końcowego przeznaczenia będącego państwem Unii Europejskiej - jeżeli wymagania przywozowe nie zostały określone w przepisach Unii Europejskiej.
O zasadach przeprowadzania weterynaryjnej kontroli granicznej, w tym o spoczywającym na osobie odpowiedzialnej za przesyłkę obowiązku prenotyfikacji oraz o opłatach związanych z ww. kontrolą można przeczytać tutaj.
Ograniczenia w przywozie
O ograniczeniach przywozowych można przeczytać tutaj.
Wykazy państw lub ich części oraz wzory świadectw i deklaracji
- Jaja i produkty jajeczne
- Kolagen i surowce do produkcji kolagenu
- Mięso czerwone
- Mięso drobiu, ptaków bezgrzebieniowych, ptaków łownych
- Mięso królików, zajęcy i niektórych ssaków lądowych
- Miód i inne produkty pszczele
- Mleko, siara, produkty mleczne i produkty na bazie siary
- Osłonki
- Owady
- Produkty mięsne
- Produkty rybołówstwa oraz żywe małże, szkarłupnie, osłonice i ślimaki morskie
- Produkty złożone
- Surowe wyroby mięsne
- Żelatyna i surowce do produkcji żelatyny
- Ślimaki lądowe i żabie udka
- Próbki żywności pochodzenia zwierzęcego
- Wysoko przetworzone produkty: siarczan chondroityny, glukozamina, aminokwasy i inne