Produkty mięsne
Uwaga - zmiana przepisów od 21 kwietnia 2021 r.
Unijne akty prawne należy czytać uwzględniając ich późniejsze zmiany, które są dostępne po wyszukaniu i otwarciu aktu prawnego w Dzienniku Urzędowym UE w zakładce „Informacje o dokumencie” (ewentualnie można skorzystać z wersji skonsolidowanej aktu prawnego, jeśli zawiera już ostatnią aktualizację)
Zgodnie z załącznikiem I pkt. 7.1. rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. „produkty mięsne” to produkty przetworzone, uzyskane w wyniku przetworzenia mięsa lub dalszego przetworzenia takich produktów przetworzonych, co w konsekwencji powoduje utratę właściwości mięsa świeżego na powierzchni przekroju.
Na podstawie rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2020/692, które ma zastosowanie od dnia 21 kwietnia 2021r., definicja „produkty mięsne” do celów tego rozporządzenia obejmuje produkty przetworzone: „produkty mięsne”, „poddane obróbce żołądki”, „pęcherze”, „jelita”, „wytopione tłuszcze zwierzęce” i „ekstrakty mięsne” określone w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004. Jest to spowodowane tym, że z perspektywy zdrowia zwierząt wszystkie te towary stwarzają takie samo ryzyko dla zdrowia zwierząt i powinny podlegać tym samym środkom zmniejszającym ryzyko.
Produkty mięsne powinny pochodzić z zatwierdzonych przez Komisję Europejską zakładów w państwach trzecich zgodnie z sekcją VI załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 („Meat products”). Zgodnie z art. 7 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/625 surowce, z których produkty te są wytwarzane, powinny pochodzić z zatwierdzonych przez KE zakładów (rzeźnie, zakłady obróbki dziczyzny, zakłady rozbioru mięsa).
Listy krajów
1) produkty mięsne oraz poddane obróbce żołądki, pęcherzy i jelita inne niż osłonki - z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolony jest taki przywóz do Unii zgodnie z art. 3 lit. b) decyzji Komisji 2007/777/WE z dnia 29 listopada 2007 r. ustanawiającej warunki zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego oraz wzory świadectw na przywóz z krajów trzecich niektórych produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit do spożycia przez ludzi i uchylająca decyzję 2005/432/WE;
2) przesyłki mięsa suszonego/wędzonego w paskach i pasteryzowanych produktów mięsnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolony jest taki przywóz do Unii zgodnie z częścią 3 załącznika II do decyzji 2007/777/WE.
- Decyzja Komisji 2007/453/WE z dnia 29 czerwca 2007 r. ustanawiająca status BSE państw członkowskich i krajów trzecich lub ich regionów zgodnie z ryzykiem wystąpienia BSE,
- Decyzja Komisji 2011/163/UE z dnia 16 marca 2011 r. w sprawie zatwierdzenia planów przedłożonych przez państwa trzecie zgodnie z art. 29 dyrektywy Rady 96/23/WE,
Od dnia 21 kwietnia 2021 r. będzie miało zastosowanie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/405, które uchyli rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/626.
- Przesyłki produktów mięsnych, w tym wytopionych tłuszczów zwierzęcych, skwarków, ekstraktów mięsa oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit, z wyłączeniem osłonek, pochodzących od zającowatych, zwierząt jednokopytnych oraz dzikich ssaków lądowych innych niż zwierzęta kopytne i zającowate, przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich wymienionych w załączniku VII do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/405.
- Przesyłki produktów mięsnych, w tym wytopionych tłuszczów zwierzęcych, skwarków, ekstraktów mięsa oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit, z wyłączeniem osłonek, pochodzących od zwierząt kopytnych, drobiu i ptaków łownych, przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest ich wprowadzanie do Unii zgodnie z załącznikiem XV do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/404, i które są wymienione w decyzji 2011/163/UE.
Przepisy przejściowe
Zgodnie z art. 6 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/404 do dnia 20 października 2021 r. zezwala się na wprowadzanie do Unii przesyłek produktów pochodzenia zwierzęcego z państw trzecich, terytoriów lub ich stref, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii na podstawie decyzji Komisji 2007/777/WE, którym to przesyłkom towarzyszy odpowiednie świadectwo wydane zgodnie z tą decyzją, pod warunkiem że świadectwo zostało podpisane przez osobę upoważnioną do podpisania świadectwa zgodnie z tym rozporządzeniem przed dniem 21 sierpnia 2021 r.
Wzory świadectw
Wzory urzędowych świadectw zdrowia na potrzeby wprowadzania do UE w celu wprowadzenia do obrotu produktów mięsnych oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit innych niż osłonki z państw trzecich znajdują się w:
- załączniku III do decyzji Komisji 2007/777/WE zgodnie z art. 11 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/628
Z dniem 21 kwietnia 2021r. decyzja Komisji 2007/777/WE zostanie uchylona przez rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2020/692, natomiast rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/628 zostanie uchylone przez rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/2235.
Nowe wzory świadectw zdrowia zwierząt/świadectw urzędowych do celów wprowadzania na terytorium Unii produktów mięsnych do spożycia przez ludzi, w tym wytopionych tłuszczów zwierzęcych i skwarków, ekstraktów mięsa oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit innych niż osłonki określone w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2020/2235, będą miały zastosowanie od dnia 21 kwietnia 2021r.:
- wzór „MPNT” określony w załączniku III rozdział 25, do celów wprowadzania na terytorium Unii produktów mięsnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, w tym wytopionych tłuszczów zwierzęcych i skwarków, ekstraktów mięsa oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit innych niż osłonki, które to produkty nie muszą zostać poddane konkretnemu procesowi obróbki zmniejszającemu ryzyko.
- wzór „MPST” określony w załączniku III rozdział 26, do celów wprowadzania na terytorium Unii produktów mięsnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, w tym wytopionych tłuszczów zwierzęcych i skwarków, ekstraktów mięsa oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit innych niż osłonki, które to produkty muszą zostać poddane konkretnemu procesowi obróbki zmniejszającemu ryzyko.
Przepisy przejściowe
Zgodnie z art. 6 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/404 do dnia 20 października 2021 r. zezwala się na wprowadzanie do Unii przesyłek produktów pochodzenia zwierzęcego z państw trzecich, terytoriów lub ich stref, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii na podstawie decyzji Komisji 2007/777/WE, którym to przesyłkom towarzyszy odpowiednie świadectwo wydane zgodnie z tą decyzją, pod warunkiem że świadectwo zostało podpisane przez osobę upoważnioną do podpisania świadectwa zgodnie z tym rozporządzeniem przed dniem 21 sierpnia 2021 r.
Zmiany prawa nie dotyczą przywozu produktów mięsnych z Nowej Zelandii do UE oraz nie znoszą obowiązku dołączania, na podstawie na podstawie rozdziału F załącznika IX do rozporządzenia (WE) nr 999/2001, deklaracji do świadectw zdrowia w przypadku przywozu do UE z Kanady lub Stanów Zjednoczonych produktów mięsnych uzyskanych ze zwierząt jeleniowatych utrzymywanych w warunkach fermowych czy uzyskanych z dzikich zwierząt jeleniowatych
Ogólne informacje o zasadach przywozu żywności pochodzenia zwierzęcego oraz dostęp do publikowanych przez Komisję Europejską list zakładów uprawnionych do wprowadzania produktów na terytorium Unii Europejskiej można uzyskać tutaj.