Strona główna/Komunikaty/Otwarcie rynku marokańskiego dla mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego pochodzących z Polski

Otwarcie rynku marokańskiego dla mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego pochodzących z Polski

Komunikaty 2016-07-29

Otwarcie rynku marokańskiego dla mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego pochodzących z Polski

 

Główny Lekarz Weterynarii informuje, że Polska uzyskała możliwość eksportu mięsa wołowego na rynek marokański.

Od dnia 1 sierpnia 2016 r. obowiązuje weterynaryjne świadectwo zdrowia  dotyczące wwozu do Królestwa Maroka  mięsa wołowego (z kością lub bez kości) i produktów z mięsa wołowego pochodzących z Polski. Zakłady zatwierdzone zgodnie z przepisami UE mogą rozpocząć wysyłki tego towaru, zgodnego z wymaganiami zawartymi w świadectwie.

Uzgodnienie bilateralne wzoru świadectwa zdrowia stanowi uwieńczenie prawie 2-letnich negocjacji prowadzonych pomiedzy Głównym Inspektoratem Weterynarii a Krajowym Urzędem Bezpieczeństwa Zdrowotnego Produktów Żywnościowych (ONSSA) w Ministerstwie Rolnictwa i Rybołówstwa Morskiego Maroka.

Zatwierdzenie świadectwa umożliwiło otwarcie kolejnego rynku
w państwach Maghrebu dla wywozu polskiego mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego.

do góry 2
Fundusze Europejskie. Unia Europejska