Spotkanie GLW ze związkami branżowymi sektora mięsnego
W dniu 30 listopada br. odbyły się spotkania Głównego Lekarza Weterynarii, Pana Pawła Niemczuka, oraz Zastępów GLW, Pana Krzysztofa Jażdżewskiego oraz Pani Katarzyny Piskorz, ze związkami branżowymi, w którym udział wzięli przedstawiciele związków reprezentujących sektor mięsa białego i czerwonego (Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Polski Związek Hodowców i Producentów Gęsi, Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza, Zrzeszenie Rolników i Producentów Indyk Lubuski, Polska Federacja Hodowców Drobiu, OZPD POLDRÓB, Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, POLPIG, Związek POLSKIE MIĘSO). Na spotkaniach omówiono m.in. kwestie związane z aktualną sytuacją epidemiologiczną (ASF, HPAI) w kontekście trudności we wdrażaniu nowych przepisów wykonawczych i delegowanych do „Prawa o zdrowiu zwierząt”, możliwości eksportu żywności pochodzenia zwierzęcego na rynki państw trzecich, w szczególności związane z eksportem do Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych, wyniki ostatnich audytów ze strony służb Komisji Europejskiej dot. sektora mięsnego, a także stan sprawy w odniesieniu do prac nad wdrożeniem przepisów dotyczących stosowania leków weterynaryjnych i raportowania w tym zakresie. Ustalono, że zostanie zorganizowane osobne spotkanie z branżą drobiarską, które będzie poświęcone wyłączenie działaniom na rzecz ograniczenia występowania pałeczek Salmonella w mięsie drobiowym i produktach z tego mięsa.
Spotkanie GLW ze związkami branżowymi sektora mięsnego (2)
Spotkanie GLW ze związkami branżowymi sektora mięsnego
Spotkanie GLW ze związkami branżowymi sektora mięsnego (2)
Spotkanie GLW ze związkami branżowymi sektora mięsnego (1)