Strona główna/Aktualności/Kontrola japońska w podmiotach sektora mięsnego zainteresowanych eksportem poddanego obróbce termicznej mięsa drobiowego

Kontrola japońska w podmiotach sektora mięsnego zainteresowanych eksportem poddanego obróbce termicznej mięsa drobiowego

Aktualności 2025-10-30

W dniu 28 października 2025 r. w Głównym Inspektoracie Weterynarii odbyło się spotkanie otwierające inspekcję władz Japonii w polskich zakładach zainteresowanych eksportem poddanego obróbce termicznej mięsa drobiowego. Udział w spotkaniu ze strony polskiej wzięli Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Jakub Kubacki, przedstawiciele biur GIW oraz terenowych jednostek IW.

Audyt japoński
Podczas spotkania strona japońska przedstawiła oczekiwania w zakresie planowanej kontroli oraz zagadnienia, które będą podlegały szczegółowej inspekcji. Strona polska zaprezentowała ogólne zasady nadzoru weterynaryjnego w produkcji i eksporcie mięsa drobiowego, uwzględniające elementy kontroli urzędowej w zakładach, certyfikacji eksportowej i identyfikowalności.

Audyt japoński
W trakcie tygodniowej wizyty w Polsce delegacja japońska odwiedzi dwa zakłady produkcji mięsa drobiowego.

do góry
Fundusze Europejskie. Unia Europejska