Główny Inspektorat Weterynarii
https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/GLW-przedstawia-stanowisko-NIZP-PZH-na-temat-rzekomego-przekraczania-norm-zawartosci-azotanow-i-azotynow-w-produktach-spozywczych/idn:1072
Drukuj grafikę : tak / nie

GLW przedstawia stanowisko NIZP-PZH na temat rzekomego przekraczania norm zawartości azotanów i azotynów w produktach spożywczych

GLW przedstawia stanowisko NIZP-PZH na temat rzekomego przekraczania norm zawartości azotanów i azotynów w produktach spożywczych

Komunikaty 2019-08-23

Główny Lekarz Weterynarii w związku z pojawiającymi się w mediach informacjami na temat rzekomego przekraczania norm zawartości azotanów i azotynów w produktach spożywczych, przedstawia stanowisko Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny (NIZP-PZH) na ten temat.

Jak czytamy w stanowisku NIZP-PZH, „w Polsce urzędowa kontrola żywności w zakresie poziomu azotanów jest wykonywana przez Państwową Inspekcję Sanitarną (żywność pochodzenia roślinnego) oraz  Inspekcję Weterynaryjną (żywność pochodzenia zwierzęcego przeznaczona do wprowadzenia do obrotu).

[…]

Analizy laboratoryjne żywności są wykonywane w laboratoriach akredytowanych, a wiarygodność uzyskiwanych wyników jest gwarantowana poprzez wprowadzone w laboratoriach systemy jakości oraz udział laboratoriów w badaniach biegłości.”

W podsumowaniu stanowiska NIZP-PZH czytamy, że „brak jest danych potwierdzających wiarygodność wyników zawartości azotanów w warzywach, owocach, mięsie i przetworach mięsnych uzyskiwanych przy użyciu przenośnego urządzenia (testera). Jedynie wyniki badań uzyskane za pomocą zwalidowanych metod analitycznych mogą być wiarygodnym źródłem danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów w środkach spożywczych.”

Pełna treść stanowiska Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny dostępna jest pod adresem: https://www.pzh.gov.pl/stanowisko-narodowego-instytutu-zdrowia-publicznego-panstwowego-zakladu-higieny-na-temat-rzekomych-przekroczen-poziomow-azotanow-w-warzywach-owocach-miesie-i-produktach-miesnych-i-przeprow/

 

2
Fundusze Europejskie. Unia Europejska