W związku z przedświątecznym zainteresowaniem konsumentów zakupem żywych ryb w punktach sprzedaży detalicznej, Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie zasad ochrony zwierząt i humanitarnego traktowania wynikających z przepisów prawa krajowego i UE:
- ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2023 r. poz. 1580 t.j.),
- rozporządzenia Rady (WE) NR 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania (Dz.U. L 303 z 18.11.2009, s. 1).
Pomocnicze informacje dostępne są także w opiniach naukowych.
Rybom przeznaczonym do sprzedaży należy zapewnić odpowiednie warunki. Główny Lekarz Weterynarii zaleca, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu.
- Zalecenia dotyczące warunków przetrzymywania żywych ryb:
- zapewnienie środowiska wodnego, które jest naturalnym środowiskiem bytowania ryb,
- woda powinna być czysta, natlenowana lub napowietrzana, wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
- optymalna temp. wody 4 - 6 ºC max 10 ºC,
- ilość wody i zagęszczenie ryb powinno być dostosowane w taki sposób, aby zapewnić kontakt całego ciała oraz skrzeli z wodą,
- zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy ryb/1 l wody,
- baseny, w których przebywają ryby - szczelne, o gładkich ścianach i krawędziach, bez wystających ostrych elementów, które mogą powodować urazy ryb,
- ryby przeznaczone do sprzedaży nie powinny mieć widocznych uszkodzeń - ryby, które posiadają rany i uszkodzenia ciała powinny zostać niezwłocznie uśmiercone w celu skrócenia cierpienia.
- Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej gromady kręgowców. Zgodnie z raportem EFSA, humanitarnymi metodami ogłuszania ryb są metody mechaniczna i elektryczna.
- METODA - uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego, lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
- Zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, w tym ryb, w obecności dzieci (art. 34 ust. 4 pkt 2 ustawy o ochronie zwierząt). Jest to zakaz bezwzględny, zagrożony sankcją karną z art. 35 ustawy.
- Miejsce ogłuszania i uśmiercania karpia w punktach sprzedaży detalicznej powinno być osłonięte lub wydzielone tak, aby uniknąć udziału i obecności osób postronnych, np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych.
- Zalecenia dotyczące personelu:
- ukończone 18 lat,
- doświadczenie przy hodowli, chowie ryb albo odbyte szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb (np. szkolenie stanowiskowe),
- w przypadku dystrybucji ryb z udziałem pośrednika, zapewnia on, aby sprzedawca końcowy był przeszkolony z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb.
- Zalecenia dotyczące przenoszenia żywych ryb po zakupie przez odbiorców detalicznych.
- Opakowanie przeznaczone do przenoszenia żywych ryb po ich zakupie przez konsumenta końcowego powinno zawierać wodę.
- Podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji ciała, dlatego istotna jest wielkość opakowania, aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb. Z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania wody w opakowaniu, ilość wody powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy ryby do objętości wody.
- Czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu powinien być jak najkrótszy.