W dniu 15 września 2025 r. podczas spotkania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefana Krajewskiego z Wiceministrem Generalnej Administracji Celnej ChRL (GACC) Zhao Zenglian podpisane zostało dwustronne porozumienie o warunkach stosowania regionalizacji w eksporcie mięsa drobiowego do Chin. Uroczyste zawarcie porozumienia odbyło się w obecności przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej, Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztofa Jażdżewskiego oraz Zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii Jakuba Kubackiego.
Jest to największe osiągnięcie we współpracy z Chinami w sektorze rolno-spożywczym w ostatnim czasie i stanowi zwieńczenie wielomiesięcznych oraz trudnych negocjacji z władzami chińskimi. Sfinalizowanie procesu nie byłoby możliwe bez jednoczesnego i znaczącego zaangażowania przedstawicieli obu stron na różnych szczeblach administracji państwowej, tj. Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ambasady RP w Pekinie, Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej w Warszawie, Ministerstwa Spraw Zagranicznych, zespołów eksperckich działających przy Głównym Lekarzu Weterynarii oraz Generalnej Administracji Celnej ChRL.
Podpisanie porozumienia było poprzedzone licznymi spotkaniami i konsultacjami z partnerami chińskimi. Negocjacje eksperckie były prowadzone pod przewodnictwem Zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii Jakuba Kubackiego. W dniu 8 września br. odbyło się ostatnie dwustronne spotkanie techniczne w formule on-line. Podczas spotkania strony osiągnęły ostateczny konsensus w odniesieniu do najistotniejszych aspektów porozumienia.
Dzięki uzgodnionym zasadom regionalizacji możliwy będzie eksport mięsa drobiowego z regionów wolnych od ognisk chorób drobiu (HPAI, ND). Ich uznanie przez kraj importujący pozwala uniknąć wprowadzenia zakazu na obszarze całego kraju, w przypadku wystąpienia zakażeń u drobiu.
Spotkanie z Wiceministrem Generalnej Administracji Celnej ChRL było również okazją do poruszenia innych tematów z zakresu dwustronnej współpracy weterynaryjnej, w tym kwestii perspektyw uruchomienia eksportu polskiego mięsa wołowego.
Podczas pobytu w Polsce delegacja GACC odwiedzi także zakład mięsa drobiowego zlokalizowany w woj. lubelskim.
Więcej informacji na stronie MRiRW: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/podpisanie-polsko-chinskiego-porozumienia-ws-warunkow-eksportu-polskiego-drobiu-do-chin
Podsumowanie ustaleń polsko-chińskiego memorandum o porozumieniu w sprawie wyznaczania stref i zasad kompartmentalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz rzekomego pomoru drobiu (choroby Newcastle):