Główny Inspektorat Weterynarii
https://www.wetgiw.gov.pl/main/aktualnosci/Nadzor-nad-bezpieczenstwem-zywnosci-w-Polsce-jest-na-bardzo-wysokim-poziomie/idn:1237
Drukuj grafikÄ™ : tak / nie

Nadzór nad bezpieczeństwem żywności w Polsce jest na bardzo wysokim poziomie

Nadzór nad bezpieczeństwem żywności w Polsce jest na bardzo wysokim poziomie

Aktualności 2020-02-14

Mity na temat żywności: antybiotyki, hormony, jakość mięsa z hodowli przemysłowej. Pełno ich funkcjonuje w świadomości konsumenckiej. I te tematy dotyczące żywności zostały poruszone w reportażu Marcina Napiórkowskiego, Katarzyny Szyngiery i Mirosława Wlekłego opublikowanym na łamach lutowej edycji Magazyny Pismo. W tekście znajdziemy m.in. wypowiedź Katarzyny Piskorz, Zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii. Katarzyna Piskorz podkreśliła, że stosowanie hormonów wzrostu jest zakazane a efektywność produkcji np. kurczaków, wynika z selekcji i rozwijania odpowiednich genotypów u drobiu. Podobnie, stosowanie antybiotyków jest uwarunkowane ścisłymi wskazaniami lekarza weterynarii wynikającymi z leczenia nie zaś profilaktycznego podawania antybiotyków zwierzętom hodowlanym.

Całość tekstu dostępna jest pod linkiem https://magazynpismo.pl/zywnosc-ekologiczna-jedzenie-warzywa/ lub w wydaniu papierowym Magazynu Pismo.

2
Fundusze Europejskie. Unia Europejska